ICT
In de jaren 2011-2015 is een serieuze start gemaakt met digitalisering en multimedia gebruik. Het gebruik van digitale middelen in allerlei vormen neemt sindsdien op de Bras almaar toe. Meestal wordt dat (gebruik) door iedereen als een verrijking en als plezierig ervaren.
We gebruiken allemaal ons gezonde verstand, voeden kinderen samen met ouders op tot mediawijsheid en houden de spullen heel en bij elkaar. We gaan er van uit dat dat lukt en zullen dat al werkend volgen en evalueren.
We proberen ook om binnen de beschikbare middelen nieuwe technologie in de school te halen. Naast desktops, laptops, de tablets en andere mobile devices, gebruiken we binnen onze draadloze netwerkomgeving ook nog digiborden en beamers, digitale camera’s met WIFI, waaronder highspeed camera’s, zelfs enkele eenvoudige cameradrones en Virtual Reality brillen.
De school beschikt over een 3D printer, een A3 scan en 14 losse webcams.
Tot nog toe (2015) zijn alle voorzieningen bekostigd uit de exploitatie en de reserveringen van de school. We willen in deze schoolplanperiode onderzoeken of het mogelijk te maken is, dat (ouders van) kinderen vanaf schooljaar 2017-2018 zelf voor de aanschaf van tablets zorgen, te beginnen met 4,6, 9 en 10 jarigen. Het jaar daarop de 4, 6, 8 en 9 jarigen en vanaf 2019-2020 alleen nog de vierjarigen en de evt. noodzakelijke vervanging van afgeschreven tablets van oudere leerlingen.
Tot en met het schooljaar 2017-2018 stelt de school tablets voor algemeen gedeeld gebruik ter beschikking. Daarna stopt dat. Dit alles aangenomen dat de werkelijke ICT ontwikkelingen ons niet inhalen. Dit onder voorbehoud van de opvattingen van de in de periode 2015-2019 zittende MR en het dan zittende team en directie.
We zetten onze hardware in om meer gepersonaliseerd onderwijs mogelijk te maken tijdens instructiemomenten, maar ook daarbuiten. We kiezen voor software die bij voorkeur adaptief reageert op het gebruik door kinderen, zoals bij Rekentuin en Taalzee. Als leerkrachten willen we ons sterk maken en scholen om Prowise in te bedden in onze alledaagse gang van zaken.
In de loop van 2016 willen we in het kader van de voorgenomen audit bij NAACE (National Association of Advisors for Computers in Education (UK) via een self review en een extern assessment ons kandideren voor het ‘ICT-Mark’, het nationale keurmerk voor verantwoord educatief ICT gebruik in Groot Brittannië. Hiervoor is geen Nederlands alternatief beschikbaar. Inmiddels is de zelfevaluatie die bij deze aanvraag hoort bij NAACE ingediend.