Kinderboekenweek 2020

Beste ouders, 

 

Dit jaar werkten we de periode van de Kinderboekenweek met het thema ‘en toen?’. We beginnen daar altijd al een aantal weken van tevoren mee zodat we lekker het thema in kunnen duiken met elkaar.  

Op het leerplein waren alle boeken over vroeger verzameld waar de kinderen in konden lezen en kijken. Centraal stond daar onze verzameling boeken van de schrijver Arend van Dam.  Ook mochten we het hele boekenpakket van het thema van dit jaar aanschaffen, zodat we weer vers leesvoer hebben in de bieb! 

 

We openden de ‘echte’ Kinderboekenweek  met het voorlezen door schoolverlaters in alle maatjesgroepen. De kinderen hadden zelf een verhaal uitgekozen van Arend van Dam en lazen deze voor aan de jongere kinderen. Wat waren we trots dat echt alle schoolverlaters voorgelezen hebben, ook als dat nog niet zo makkelijk was, chapeau! We konden deze ochtend weer, op zijn ‘Bras’, groep doorbrekend werken. Wat een genot om groot en klein weer samen te zien werken en genieten. 

 

Afgelopen woensdag was er weer een maatjesgroepdag waar we samenwerkten met onze maatjesgroepen aan een drieluik. Weer werkten we groep doorbrekend in de lokalen en maakten we met elkaar een drieluik waarop het begin, het midden en het einde van een geschiedenis verhaal te zien is. De resultaten zijn super geworden. Er zal een filmpje van gemaakt worden die naar de ouders gestuurd wordt zodat jullie er van kunnen meegenieten. 

 

Bij het middagaanbod is er veel aanbod geweest die aansloot op het thema. Kinderen konden o.a kiezen uit Romeinen, Grieken, Dinosauriërs, verf maken zoals vroeger met natuurproducten, hiërogliefen leren schrijven, Griekse woorden en cijfers lezen en schrijven en Romeinse cijfers. Over de techniek van de vroegere vliegtuigen werd nagedacht en ontworpen, er waren tijdsmachines, er werden eigen boeken gemaakt. 

 

Op dit moment ronden wij samen met de kinderen het kinderboekenweekthema:  ‘en toen’ van dit jaar af. Het was een hele puzzel om dat onder de huidige omstandigheden vorm te geven met elkaar. Waren we gewend dat er andere jaren gastsprekers, illustratoren en schrijvers op school kwamen en dat we konden rekenen op veel hulp van de commissieouders binnen school, dit jaar liep alles helaas anders. We zijn enorm dankbaar dat de ouders zich enorm hebben ingezet voor het vormgeven van deze periode buiten het schoolgebouw. Daardoor was er een feestelijke opening van ons Brasmuseum met limonade en lekkers, waren er mooie boekenposters die we op konden hangen in de school en hadden we 13 prachtige schilderijlijsten met heus goud om onze drieluiken te maken. Hartelijk dank daarvoor! 

 

Vriendelijke groet namens de Kinderboekenweekcommissie: 

Janneke, Maya, Iris, Daan en Lot